top of page

Op 3 en 4 mei speelt

Een uurtje gelukkig te zijn

Over Nederlandse oorlogsliedjes

 

“Ben je bedrukt, verzet je

Maak ervan wat je kan”

(Uit ‘Breng eens een zonnetje’)

 

Een swingend jazzorkest van 8 muzikanten en een zanger/verteller laten de heerlijke muziek uit de jaren ’30 en ’40 van (Joodse) artiesten opnieuw klinken tegen de achtergrond van een tijd waarin de angst regeerde en niets zeker was. Met evergreens van Bob Scholte, Johnny & Jones en Max Tak tot aan We zien elkaar weer (We’ll meet again) van Jetje van Radio Oranje.  

Wat betekende deze muziek destijds in het leven van de gewone man en vrouw? En hoe zing je over onschuldige zonnetjes terwijl je leven als Joodse artiest op het spel staat? Waar vinden wijzelf moed en hoop in onze zorgelijke tijd, met opnieuw oorlog in Europa, opkomend extreem rechts en een wankel klimaat? 

 

Over radio’s, soldatenliefjes, een bloeiende Betuwe en … zonnetjes

Een uurtje gelukkig te zijn is een muziektheatervoorstelling over Nederlandse amusementsmuziek uit de dertiger en veertiger jaren van Joodse en Nederlandse artiesten als Bob Scholte, Max van Praag, Louis Davids, Leo Fuld en Jetje van Oranje (Jetty Paerl, lid van het verzet, zong vanuit Londen op Radio Oranje). Denk aan ‘Breng eens een zonnetje’, ‘Wie is Loesje’, ‘Naar de bollen’, ‘Het Jodenkind’ en de ‘Westerbork serenade’. De muziek wordt verbonden met waargebeurde verhalen. 

Hoe beleefde men de oorlogstijd? En hoe hielp deze muziek de moed erin te houden? 

Muziekgeschiedenis over theater Tuschinski, het Tip Top theater en over de aard van deze muziek, wat het zo bijzonder maakt. 

Bob Scholte Enkele Joodse artiesten lichten we eruit. Neem het dramatische leven van Bob Scholte, voor de oorlog Bekende Nederlander en huiszanger bij ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’ op de radio. Hij overleefde het kamp Auschwitz. Zijn vrouw en kinderen niet. Toch zong hij na de oorlog door over een zonnetje brengen onder de mensen.

Angstige tijd  Het publiek wordt meegenomen naar een tijd waarin angst regeerde en niets zeker was. Een tijd waarin de vreugde die muziek bracht o zo krachtig was. Een moment om éven je zorgen opzij zetten. En een monument van hoop en verbroedering, want muziek verbindt.

 

Ken Besuijen zingt en vertelt indringende verhalen met ruimte voor de broodnodige humor. Ken is een unieke theaterpersoonlijkheid die zich al jaren bezighoudt met kleinkunst uit de jaren dertig en daarna. Hij heeft een grote en jeugdige aanhang en weet met zijn aanstekelijke enthousiasme en authentieke performance zijn publiek daadwerkelijk te raken en mee te nemen in de emotie van de muziek.

 

Samenstelling & tekst: Ken Besuijen

Regie: Loes Hegger 

Muzikaal leider & Arrangementen: Edwin Paarlberg 

Idee: Vincent Kuit 

Producent: Gilad Nezer

Ontwerp poster, flyer: Ramses Kuit 

                

Zanger/verteller: Ken Besuijen

Muzikanten:    

Bart Tuinman – cornet, flügelhorn

Michel Tuinman – Trombone

Sebastian Ohm – Tenorsax, basklarinet

Vincent Kuit – altsax, klarinet

Edwin Paarlberg – piano

Jan Brouwer  – gitaar

Tomek van Leeuwen – contrabas

Yoad Korach - drums

    

Speeldata 

-    3 mei 20:00 Liberale Joodse Gemeente, Amsterdam

-    4 mei 21:00 CREA theater, Nieuwe Achtergracht Amsterdam

 

Tickets 

€ 15 en € 10 (studenten) voorverkoop; € 17,50 aan de kassa

 

Contactpersoon

Gilad Nezer 06-34194856

G.nezer@gmail.com

 

Een Uurtje gelukkig te zijn is een productie van stichting Rainbow, 

en mede mogelijk gemaakt door het Karin van Ringen Fonds en stichting Maror.

Flyer voorkant def.png
flyer achterkant def.png
bottom of page